logo
plutt
 

Undvik de här lösenorden


feb
11

(Nätverk & Säkerhet) Efter hand som mer och mer information om oss lagras på internet så blir det viktigare än någonsin att använda sig av bra lösenord.

Se till att använda starka lösenord.

Mer och mer om oss lagras på internet - vår epost, saker som delas via sociala nätverk som Facebook, våra sökningar på Google, dokument och filer osv.


Därför är det viktigare än någonsin att använda bra och starka lösenord. Många skulle nog likställa intrång i eposten med inbrott i lägenheten eller att tappa bort sin plånbok.


Trots detta så är det överraskande många som använder svaga och enkla lösenord, eller använder samma lösenord på flera platser på internet.


Dataföreningen hackades för ett år sedan
Det har knappt gått ett år sedan Dataföreningen hackades och fleratalet lösenord spreds på internet, vilket fick följdeffekter för flera drabbade då man använt samma lösenord på flera platser på internet.


Nu har webbplatsen whatsmypass skapat en lista över de 500 vanligaste lösenorden och hävdar att minst 11% använder sig av minst ett av dessa lösenorden. Detta skulle i så fall innebära att 110 miljoner internetanvändare skulle använda något av de 500 lösenord som whatsmypass listar på sin hemsida.


Populäraste lösenordet är "123456", följt av klassiska "password".


De populäraste lösenorden
1. 123456
2. password
3. 12345678
4. 1234
5. pussy
6. 12345
7. dragon
8. qwerty
9. 696969
10. mustang


Många av lösenorden är rena sifferkombinationer (123456), ord där bokstäver är placerade bredvid varandra på tangentbordet (qwerty), favoriter (batman, yankee, starwars) eller efternamn. Enligt whatsmypass ska de 20 vanligaste lösenorden användas av hela 5% av internetanvändarna, 50 miljoner användare alltså.


Långa lösenord är bra
Det är svårt att ge några konkreta råd vad gäller uppbyggnaden av ett bra lösenord, men som tumregel kan man säga att lösenord bör vara långa (minst åtta tecken), kombinera siffror, stora och små bokstäver samt specialtecken. Självklart ska du även undvika att använda vanligt förekommande ord eller ord och namn som med anknytning till dig, din hund, barn, bil etc.


Optimalt bör du ha ett separat lösenord för varje konto för att minimera eventuella skador om ett lösenord skulle komma på vift.


Det blir snabbt svårt att hålla reda på alla lösenord, och då kan det vara smidigt att använda sig av en password manager som t.ex. 1Password eller Password Safe för att underlätta lite.

Länk: whatsmypass

Translate this: USA Norge Danmark Finland Tyskland Frankrike Spanien Ryssland Portugal Italien Grekland Japan Kina

 

Kommentarer


Fyll i formuläret för att skapa en kommentar.

Namn

Rubrik

Kommentar

 

pussy

Ska det var ett eternamn då eller?
Skrivet av Nero - 11 feb 2009 08:55 

Tipsa oss


Har du nyheter som kan vara av intresse för andra?

Tipsa oss här

Erbjudanden365.se