logo
plutt
 

Kuba lanserar eget Linux


feb
13

(Linux) Richard Stallman har fått Castro att inse riskerna med piratkopierade versioner av Windows. Nu följer man i Kinas spår och lanserar en egen version av Linux.

Linux Nova Baire lanseras i Kuba

Under en teknikkonferens i Havanna lanserade de kubanska myndigheterna en nationell distribution av Linux - kallad Nova eller Nova Baire - enligt nyhetsbyrån Reuters.


Hittills har datorer och servrar i Kuba - p.g.a. USA:s handelsbojkott - använt sig sig av piratkopierade versioner av Microsofts produkter. Microsofts kamp mot piratkopierad programvara har dock gjort det allt svårare att hålla systemen uppdaterade.


Andra problem som kubanska myndigheter har med Microsofts produkter är att man har misstankar om att amerikansk underrättelsetjänst lagt in egen kod i programvaran som finns tillgänglig för kubanerna på den olagliga marknaden.


"Det är viktigt för oss att få bättre kontroll över den informativa processen" sa Kubas kommunikationsminister Ramiro Valdes - som leder den kommission som ska hantera övergången till fri programvara.


Enligt nyhetsbyrån AP blev utvecklingen av Nova initierad i samband med att Richard Stallman besökte Kuba för att tala vid en IT-konferens för två år sedan.


Nova bygger på Linuxdistributionen Gentoo - vilket kräver att man själv kompilerar källkoden innan den installeras.

Translate this: USA Norge Danmark Finland Tyskland Frankrike Spanien Ryssland Portugal Italien Grekland Japan Kina

 

Kommentarer


Denna artikel har ännu ingen kommentar, bli först att kommentera denna nyhet.

Namn

Rubrik

Kommentar

  

Tipsa oss


Har du nyheter som kan vara av intresse för andra?

Tipsa oss här

Erbjudanden365.se