logo
plutt
 

Datalagringslag väntas efter valet


jun
03

(Nätverk & Säkerhet) Den personliga integriteten är en av de hetaste frågorna i det stundande EU-valet. Regeringen väljer dock att presentera sitt nya lagförslag först efter valet.

Datalagringslag väntas efter valet

Det kan tyckas en smula klantigt av regeringen att inte kunna presentera sitt kontroversiella förslag om lagring av internetanvändarnas uppgifter lagom til det stundande EU-valet. Justitieminister Beatrice Ask försäkrar att det inte finns någon valtaktik i detta utan hänvisar istället till svårigheter i formuleringar och begränsningar.


Justitiedepartementet jobbar för fullt med att bereda förslaget som går till lagrådet nästa vecka. Förslaget ser ut att innehålla en hel del sprängstoff, men exakt hur dessa kommer formuleras är fortfarande oklart.


Efter 2004 års attentat i Madrid beslutade EU att ge polisen befogenheter att spåra terrorister i tele- och internettrafiken, mycket tack vare att Sverige var en starkt pådrivande faktor i frågan.


Detta resulterade i ett EU-direktiv 2006 om tvingar tele- och internetoperatörer att lagra användaruppgifter i minst sex månader.


Nu när EU-direktivet ska göras om till svensk lag så är man knappast först ut bland EU-länderna. Mycket av förseningarna beror bland annat på den hårda kritik mot den statliga utredningen 2007 där det föreslogs en lagringstid på ett år istället för de sex månader som direktivet kräver. Efter förhandlingar har regeringspartierna enats kring direktivets minimikrav på sex månaders lagringstid.


Under tiden som förhandlingarna pågått mellan de styrande partierna har Sverige överskridit den tidtabell som EU har fastlagt, EU-kommissionen har därför beslutat att stämma Sverige p.g.a. förseningen.


Någon gång efter EU-valet lär vi alltså få se ett förslag till ny datalagringslag från de styrande partierna.

Translate this: USA Norge Danmark Finland Tyskland Frankrike Spanien Ryssland Portugal Italien Grekland Japan Kina

 

Kommentarer


Denna artikel har ännu ingen kommentar, bli först att kommentera denna nyhet.

Namn

Rubrik

Kommentar

  

Tipsa oss


Har du nyheter som kan vara av intresse för andra?

Tipsa oss här

Erbjudanden365.se