• Google rensar upp efter inkognito-läckage i Chrome

    Google rensar upp efter inkognito-läckage i Chrome

    PUBLICERAD 2024-04-02

    Efter en förlorad rättstvist lovar Google att radera ”tekniska data” insamlade från Chrome-användare som använt inkognitoläget, ett viktigt steg för privatlivet online.

    I ett historiskt steg för internets privatliv, har Google kommit överens om att radera data som felaktigt samlats in från miljontals användare som använt inkognitoläget i webbläsaren Chrome. Denna åtgärd är en del av en förlikning efter en stämningsansökan från 2020, där Google anklagades för att missleda användare om verklig integritet i inkognitoläget.

    Trots försvar om att inkognito ”inte innebär osynlighet”, har kritik riktats mot företaget för dess datainsamling genom tjänster som Google Analytics och Google Ad Manager. Förlikningsförslaget, som väntar på domstolens godkännande, inkluderar krav på ökad transparens kring datainsamling samt begränsningar av denna praxis.

    Medan Google framhåller att inga persondata knyts till användare i inkognitoläget, markerar detta steg en betydande seger för användarnas rättigheter och internetintegritet.

Kommentarer

  • För tillfället är kommentarer avstängda.

Mest läst