• Meta får miljonböter för lösenordsläckage

    Meta får miljonböter för lösenordsläckage

    PUBLICERAD 2024-10-06

    Meta tidigare känd som Facebook har bötfällts med 91 miljoner euro för osäker lagring av hundratals miljoner användares lösenord.

    Meta Platforms Ireland Limited en del av det företag som tidigare var känt som Facebook har nyligen drabbats av en omfattande böter på 91 miljoner euro. Boten utfärdades av Irlands Data Protection Commission (DPC) efter att det uppdagats att företaget lagrat användarnas lösenord i klartext.

    Händelsen som först kom till allmänhetens kännedom under 2019 ledde till en omfattande granskning av hur Meta hanterar känslig användardata. Enligt DPC hade Meta sparat lösenord för användare i klartext på sina interna system utan någon som helst form av kryptering.

    Meta hade upptäckt att vissa användarlösenord förvarades i klartext under en rutinmässig säkerhetsöversyn i början av året. Trots att företaget inte specificerade exakt hur många användare som berördes uppskattades det att hundratals miljoner Facebook Lite-användare tiotals miljoner andra Facebook-användare och miljoner Instagram-användare skulle notifieras.

    Noterbart är dock att dessa lösenord inte var tillgängliga för externa parter och det fanns inga bevis för missbruk eller obehörig åtkomst. Denna incident har återigen väckt frågor kring digital säkerhet och företags ansvar för att skydda användardata.

Kommentarer

  • För tillfället är kommentarer avstängda.

Mest läst