• Midjourney drar i nödbromsen: Gratisversion stängs efter massivt deepfake-missbruk

  Midjourney drar i nödbromsen: Gratisversion stängs efter massivt deepfake-missbruk

  PUBLICERAD 2023-03-31

  Midjourney, en populär AI-baserad bildgenerator, stänger ned sin gratisversion efter att alltför många användare skapat deepfakes med kändisars ansikten. VD David Holz beskriver missbruket som extraordinärt och säkerhetsåtgärderna som otillräckliga.

  Det AI-baserade verktyget Midjourney, som erbjudit en gratisversion av sin bildgenerator, har beslutat att lägga ned denna tjänst efter att flertalet användare missbrukat den för att skapa så kallade deepfakes med kända personers ansikten. Deepfakes innebär att man manipulerar bilder eller videor för att få det att se ut som om någon säger eller gör något de inte har gjort, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för de drabbade.

  VD:n för Midjourney, David Holz, uttalar sig om beslutet och beskriver missbruket som extraordinärt. Han konstaterar att de säkerhetsåtgärder som vidtagits för att förhindra denna typ av missbruk inte varit tillräckliga och att företaget nu måste vidta mer drastiska åtgärder för att skydda både kända personer och samhället i stort från potentiella skador som kan orsakas av deepfakes.

  Nedläggningen av gratisversionen kommer säkerligen att påverka många användare som använt Midjourneys tjänster för mer oskyldiga och kreativa ändamål. Det är dock oklart om företaget planerar att erbjuda någon form av kompensation eller alternativa lösningar för dessa användare.

  I och med det ökande intresset för AI-teknik och dess potential att påverka samhället på många sätt, har frågan om ansvarsfull användning och reglering av sådana verktyg blivit allt viktigare. Fallet med Midjourney belyser hur enkel tillgång till kraftfulla AI-verktyg kan få oönskade konsekvenser och hur viktigt det är för både företag och lagstiftare att agera för att säkerställa att tekniken används på ett ansvarsfullt sätt.

Kommentarer

 • Artikeln publicerades för mer än 30 dagar sedan och går därför inte längre att kommentera.

Mest läst