• Över hundra ryska hackardomäner i klorna på Microsoft och justitiedepartementet

    Över hundra ryska hackardomäner i klorna på Microsoft och justitiedepartementet

    PUBLICERAD 2024-10-04

    I ett gemensamt ingripande har Microsoft och det amerikanska justitiedepartementet beslagtagit över 100 domäner från ryska hackare som använts för nätfiske.

    I en omfattande operation har Microsoft tillsammans med det amerikanska justitiedepartementet tagit kontroll över mer än 100 domäner som tidigare använts av en rysk hackergrupp känd under namnet Star Blizzard. Denna insats är ett led i kampen mot nätfiske och digitala säkerhetshot. Enligt brittiska PC Mag har dessa domäner använts av de statssponsrade hackarna för att iscensätta sofistikerade nätfiskeattacker mot amerikanska medborgare.

    Lisa Monaco biträdande riksåklagare i USA har i ett uttalande belyst hur den ryska regeringen har utnyttjat denna infrastruktur för att olagligt samla in känslig information från amerikanska medborgare. Hackergruppen förefaller ha använt legitima e-postadresser för att lura till sig inloggningsuppgifter från intet ont anande offer.

    Trots att hackergruppen nu måste bygga upp ny infrastruktur menar Microsoft att denna stora beslagtagning av deras domäner kommer att ha en betydande inverkan på deras fortsatta verksamhet. Åtgärden kommer också lägligt då främmande makter intensifierar sina försök att påverka politiska processer i USA inklusive kommande val.

    Denna framgångsrika operation understryker vikten av samarbete mellan privat sektor och myndigheter i kampen mot globala cyberhot vilket belyser en fortsatt satsning på att skydda digital integritet och nationell säkerhet.

Kommentarer

  • För tillfället är kommentarer avstängda.

Mest läst