• Retrospel får grönt ljus i App Store efter EU-krav

  Retrospel får grönt ljus i App Store efter EU-krav

  PUBLICERAD 2024-04-10

  Efter påtryckningar från Europeiska Unionen har Apple ändrat sina riktlinjer, vilket tillåter emulator-appar att finnas på App Store, med möjlighet att ladda ner spel.

  I en markant förändring av sin tidigare strikta policy har Apple tillåtit emulatorer på App Store, men med vissa begränsningar. Enligt den nya policyn får appar nu erbjuda mjukvara som inte är inbäddad i appens binärfil, inklusive HTML5 mini-appar, mini-spel, strömmande spel, chattbotar, plug-ins och spel-emulatorer för retrospelkonsoler. Denna ändring, drivet fram av EU:s senaste regleringar, öppnar upp för en ny era där nostalgiska gamers kan återuppleva klassiska spel direkt på sina iOS-enheter.

  Tillägget i policyn specificerar dock att medan emulatorer kan erbjuda nedladdningar av spel, måste dessa ROMs vara lagliga kopior som emulatorns utvecklare har rättigheterna till. Det innebär att drömmar om en universell emulator som MAME för iOS, där användare själva kan ladda upp och spela valfria ROMs, inte blir verklighet under dessa nya regler. Istället pekar förändringarna mot mer licensierade samlingar, liknande en Sega Collection, där användare kan köpa och lägga till spel lagligt.

  Denna utveckling är ett stort steg framåt för spelentusiaster och öppnar för en potentiellt rikare spelupplevelse på iOS-enheter. Samtidigt ställer den strikta ramen runt användningen av ROMs säker på att upphovsrättsfrågor fortsätter att respekteras, vilket balanserar mellan innovation och laglighet.

Kommentarer

 • Artikeln publicerades för mer än 30 dagar sedan och går därför inte längre att kommentera.

Mest läst