• Sanningen om HDMI-kablarna

  Sanningen om HDMI-kablarna

  PUBLICERAD 2009-03-05

  Nu är det bekräftat - det som vi alla redan visste - billiga kablar är lika bra som dyra.

  Ska man tro den undersökning som testfakta.se låtit göra av nio HDMI-kablar i prisklassen från budget till lyx så kan hela testet sammanfattas med en enda mening - alla kablar är lika bra.


  Med hjälp av jättelaboratoriet Intertek i England har man äntligen fått fram svaret på den uttjatade kabelfrågan, är dyrast bäst?


  Intertek har testat nio olika HDMI-kablar med en längd på två meter, och priserna varierar från 169 kronor till 2198 kronor.


  Överföringshastigheten i kablarna blev testade mot fyra olika standarder, där den lägsta är vad som krävs för att skicka en film från DVD-spelaren till TVn utan signalförlust.


  Den högsta kapaciteten är reserverad för den så kallade 1080p/60hz Deep colour-standarden, som är så pass krävande att den ännu inte finns hemma hos gemena man.


  Wireteks 170-kronorskabel klarade testerna precis lika bra som Van den Huls lyxkabel för 2198 kronor. Wireteks kabel och de andra billigare kablarna i testet klarade sig faktiskt bättre än vad de själva uppgav på sina förpackningar.


  Det går dock att särskillja de nio kablarna i testet på ett område. Om det är så att du jämt och ständigt böjer HDMI-kabeln fram och tillbaka kan det kanske vara lönsamt att titta närmare på testresultaten.


  Inte heller då klarar den dyraste kabeln i testet att gå segrande ur striden. Van den Hul VDH klarar endast 4000 böjningar innan en försämring av signalkvalitén började märkas. Hama och Profigolds HDMI-kablar klarar dock över 10 0000 böjningar vilket är väldigt imponerande. Kablar som klarar över 1000 böjningar anses mer än godkända enligt Intertek, vilket alla kablar i testet också klarade.


  Den dyraste kabeln i testet är också den styvaste. Om du då har det lite halvtrångt bakom TVn så har du alltså ytterligare en anledning att spara 2000 kronor.


  Lär hela testet på Testfaktas hemsida

Kommentarer

 • Artikeln publicerades för mer än 30 dagar sedan och går därför inte längre att kommentera.

 • Nero

  Kontigt att säljarna på elgiganten och övriga ställen har så dålig koll då när de försöker tvinga på en de dyraste kablarna, fast de får väl provision på allt de säljer antar jag.

Mest läst